Toe aan een nieuwe audio hifi set of component? Tips!!

Tegenwoordig zijn er meerdere wegen om Audio Hifi apparatuur aan te schaffen.
Via internet maar ook via winkels en consultanten.
Door mijn ervaring  en betrokkenheid bij een aantal winkels probeer ik e.a.a op papier te zetten.
Een mooi merk als instap is Yamaha elektronika en dan vooral de modellen met MusicCast.
Vanaf Yamaha gaan de prijzen langzaam omhoog.
Hou wel in het achterhoofd dat duur niet altijd beter is. Iemand die veel verstand en ervaring met de audio hifi materie heeft kan vaak uit een goedkoper systeem meer halen dan uit een vele malen duurder systeem.

Allereerst gaat het erom dat de complete set goed klinkt in een woonkamer of dat een component goed integreert in een systeem.
Het is van cruciaal belang dat je de set of component thuis krijgt te beluisteren. Want daar moet het goed klinken, niet alleen in de winkel. We komen vaak tegen dat mensen iets kopen zonder het thuis te beluisteren met als gevolg: een teleurstelling. En dat is niet nodig.
Soms is het ook zo dat als iets niet goed klinkt en er elders iets in de set gewijzigd wordt dat dan het systeem tot leven komt. Het is altijd de combinatie.
Waarom thuis beluisteren? De ruimte is anders, de akoestiek is anders om maar twee dingetjes te noemen.
Wil de verkoper geen demo mogelijkheid thuis aanbieden: ga dan naar een andere winkel/adviseur.
Als de verkoper graag wil dat uw eigen set mee moet naar de winkel, ga naar een andere winkel/adviseur.
Als de verkoper aanstuurt in een bepaalde richting die u niet wilt, gewoon naar een andere winkel gaan.
Via de webshop kopen kan ook icm retourrecht. Mocht het klankmatig niet goed gaan in uw systeem dan kan je altijd vragen om hulp. Een kabeltje of opstelling luidsprekers wijzigen maakt al een groot verschil.

Vooraf is de muziekliefhebber vaak al bezig om zich in te lezen. Wat is er te krijgen?
Dat gebeurd via (hifi) online- of internet magazines. Tegenwoordig vindt je in Nederland (helaas) maar een klein gedeelte van de merken terug terwijl er zoveel meer is. Via andere kanalen zie je zoveel meer mooie kwalitatieve merken die ook gewoon hier in Nederland te verkrijgen zijn.
Op basis van testen kan je geen apparatuur aanschaffen, lees liever de gebruikers ervaringen voor een eerste indruk, een test kan dan als aanvulling dienen, maar nog beter is: gewoon thuis luisteren.
De merken van vroeger zijn, in sommige gevallen, de merken van nu niet meer.
Ze zijn of overgenomen door investeringsmaatschappijen of andere eigenaren.
We zien bij een aantal merken dat de doelstelling van vroeger nu een andere invulling heeft gekregen.
Je schrikt ervan welke merken dit is overkomen…….
Maar niet getreurd, er komen altijd weer andere alternatieven, en die zijn er ook te vinden.
Helaas niet op elke hoek van de straat maar toch. De winkelier die het goed met zijn klanten voor heeft, heeft deze producten staan eventueel naast andere  (massa) geproduceerde producten.

Allereerst, bepaal als het mogelijk is een budget. Dat scheelt heel veel tijd en uitzoek werk.
Dan de keuzes: kleine of grote luidsprekers, netwerkspeler of cd speler, alles in 1 of een minimalistisch systeem of losse componenten?
Is ruimte een probleem qua elektronica dan is ‘alles in 1’ een oplossing, maar bedenk wel, dat als er iets defect gaat wat niet te repareren is dat je dan niets meer hebt aan het hele apparaat!
De tijd dat men onderdelen heeft liggen tot 10 jaar ligt al ver achter ons. Gelukkig zijn er veel goede fabrikanten die ze wel op voorraad hebben en houden tot 10 jaar.
Beter is het om voor losse componenten te kiezen. Dat geeft flexibiliteit en een upgrade is dan ook nog mogelijk.
Bij streamers en netwerkspelers is het aan te bevelen om de DA-Converter (Digitaal naar analoge converter/DAC) los aan te schaffen, want hier zit nog steeds ontwikkeling in.
De DAC gebruik je om digitale signalen van bv USB streamer/netwerkspeler of TV om te zetten naar analoog.
En in sommige gevallen kan er een upgrade verkregen worden door de geschakelde voeding, die steeds vaker bij een DAC geleverd wordt, te vervangen door bijvoorbeeld een Sbooster lineaire voeding.

Stel vervolgens de vraag: wat wil ik als we het hebben over bronkeuze. Een cd speler met een streamer/netwerkspeler of een draaitafel.
Tegenwoordig zien we dat de cd speler op de achtergrond komt te staan, maar ze worden wel degelijk nog verkocht.
De streamer/netwerkspeler samen met de platenspeler is een veelgemaakte combi.

Met een streamer/netwerkspeler kan je internetradio beluisteren.
Betaalde diensten zoals Spotify,  Qobuz, Tidal geven je een heleboel muziek…tig duizenden cd’s.
Spotify is Mp3 kwaliteit terwijl Tidal cd en Qobuz cd en high-res/master 24 bits kwaliteit aanbieden.
Ook kunnen sommige systemen CD’s naar de interne harde schijf kopiëren, bv Innuos. Digitaliseren word dat ook wel genoemd.

Qua versterkers zijn er ook voldoende mogelijkheden: smal of breed. met ingebouwde phono voorversterker, DA-Converter of streamer/netwerkspeler, of toch ‘gewoon’ een stereoversterker of receiver.
Versterkers met digitale ingangen waaronder optisch, coaxiaal en/of USB komen ook in opmars. Dat scheelt weer een DA-Converter.

Luidsprekers: de eerste vraag is vaak hoe groot mogen ze zijn…. Dat is bepalend in de kamer, naast natuurlijk het geluid.
Monitor/boekenplank of vloerstaande luidsprekers? Klein of groot?
Hou er wel rekening mee dat kleine luidsprekers in de meeste gevallen toch een subwoofer nodig hebben ter ondersteuning van de laagweergave, de bas dus…
Vaak is de integratie ervan moeilijk en hebben de omwonenden ook last van het gedreun van een niet goed afgestelde of een kwalitatief matige subwoofer.
Het is beter om een iets grotere luidspreker te kiezen en dat er dan geen subwoofer geplaatst hoeft te worden in de kamer.
De meeste luidsprekers hebben wat ruimte nodig van de achter en zijwand. Er zijn enkele luidsprekers die hier weinig problemen mee hebben, zoals Amphion. Deze kunnen relatief dicht tegen de achterwand aan staan.
Minimalistische systemen zijn er ook, waarbij je geen luidsprekerdraden meer nodig hebt maar alleen een set luidsprekers met een klein kastje waar je diverse bronnen op kan aansluiten.
En draadloos bestaat NIET. Er is altijd een kabel nodig: stroom of luidsprekerkabel.
Beluister altijd audio hifi componenten thuis!
Kortom het is inventariseren en dan rolt er een prachtig systeem uit naar uw wensen voor jarenlang muziekplezier.

Een goede adviseur of winkelier kan u hierbij helpen. Mocht u vragen of problemen hebben, mail mij gerust.

By | 2018-08-05T12:52:59+01:00 juli 5th, 2018|Nieuws|0 Reacties

About the Author:

Bernard Knoop
Mijn betrokkenheid met het audiogebeuren is al in mijn jeugdtijd ontstaan. Al meer dan 20 jaar ben ik zeer enthousiast bezig met audio apparatuur en aanverwante zaken, zoals stroomvoorziening en tweaks. Daarbij steeds zoekend naar verbeteringen. Ook heb ik enkele jaren winkelervaring opgedaan, en nu ben ik vertegenwoordiger.Ik werk als vertegenwoordiger voor de merken die op mijn website staan. Produkten uit omringende landen hebben mijn sterke voorkeur. Levensduur, duurzaamheid en kwaliteit staan bij mij hoog in het vaandel.